Nezobrazuje se tu spousta obrázků. Blog jsem v minulosti provozoval přes službu blog.cz, která skončila. Všechny články i s obrázky jsem přesunul sem na blogger, později ale fotky najednou zmizely. Postupem času se budu snažit vše opravit.

úterý, května 31, 2022

Deset let čekání na famózní poslední třetinu


Delší dobu jsem na blog nic nenapsal, ale teď je k tomu příležitost. Hokejových vzpomínek mám spousty. I díky tomu, že historie českého hokeje je velmi pestrá a úspěšná. Dodnes si živě pamatuji zklamání z prohraného semifinále na světovém šampionátu v Bratislavě v roce 2011, kdy jsme nestačili na Švédsko. Ale i když prohrajete semifinále, zklamání po prohře velmi brzy vystřídá touha po tom vyhrát ten poslední zápas, který ještě zbývá a který může napravit celkový dojem z turnaje. Zápas o bronz. Ráno se probudíte moudřejší, protože za pár hodin to vypukne, navlečete dresy a budete zase fandit, v posledním zápase národního týmu před koncem sezony. Na to, jak Roman Červenka tehdy sestřelil Rusy třemi góly a Rachůnek prohodil Arťuchina manťákem, se prostě zapomenout nedá. Naši vyhráli nad Ruskem 7:4 a ta upřímná radost z toho, že nakonec kluci odjeli s bronzovými medailemi na krku, byla nepopsatelná. Porazit Rusko je vždy speciální a tohle bylo s příchutí bronzu. A protože to byl medailový a úspěšný turnaj, o to víc na něj nezapomínáme. O rok později jsme slavili bronz znovu, to se hrálo ve Finsku a Švédsku. 

Co všechno se může změnit za deset let, to je na knihu jen o osobním životě, natož o historii hokeje. A Jágr bude hrát ještě asi dlouho...

Národní tým od posledního úspěšného turnaje v roce 2012 nastoupil pouze do tří semifinálových utkání, vždy prohrál, a neuspěl ani v zápase o bronz. To zklamání z pokaženého domácího šampionátu v roce 2015, z toho mrazí dodnes. Vzpomínám si i na Bratislavu 2019, kde jsme rovněž neuspěli v semifinále, ani v zápase o bronz. V obou případech jako by došel týmu dech. 

A co Finsko 2022, klapne to už? Tým vypadal silně, vyhrál několik zápasů po sobě, generálka na šampionát se povedla. Po jasném vítězství nad Velkou Británií přišel nepovedený zápas se Švédy a ještě nepovedenější s Rakouskem, kdy vyrovnávací gól padl v poslední minutě a naši poté naprosto selhali v nájezdech. Cesta do čtvrtfinále se rázem velmi zkomplikovala, do toho nás strašil neúspěch z olympiády. Na Lotyše už byl připraven David Pastrňák, který ihned přispěl k jasné výhře. Formace Krejčí, Pastrňák, Červenka vypadala skvěle. Dobrý výkon přišel i s Norskem, ale pořád jsme neměli jistotu postupu do čtvrtfinále. Ta přišla až po hubeném vítězství 1:0 nad USA po nepřesvědčivém výkonu. Na závěr skupinových bojů nás jasně přehrálo Finsko 3:0. Výkony nahoru dolů, a je tu čtvrtfinále. Do poslední chvíle nebylo jasné, proti komu, protože druhá skupina byla velmi zamotaná. Dánsko do poslední chvíle bojovalo o postup, dokonce porazilo Kanadu, ale v rozhodujícím utkání o přímý postup nestačilo na Slovensko. Skupinu B ovládli Švýcaři, na druhém místě skončilo Německo, které se stalo soupeřem našeho týmu ve čtvrtfinále. Soupeře si nelze vybírat, protože i Němci umí zahrát velmi dobře. Naši ale předvedli kompaktní výkon a vyhráli jasně 4:1. Bylo tu semifinále, několikrát za posledních deset let prokleté semifinále. Skvělá první třetina a gól Krejčího, který nás poslal do vedení. Druhá, třetina a tři obdržené branky a bylo po zápase, takhle to bylo rychlé, český tým ve druhé polovině utkání naprosto propadl, prohrál 6:1 a byl znovu odsouzen k boji o bronz. Nebudu to nijak zvlášť protahovat, všichni jsme to viděli. Ten boj dopadl na podtrženou jedničku, tým sebral síly, které mu zbyly, a po desetiletém čekání si plnými doušky užíváme medailový úspěch. Tento bronz má cenu zlata a vidět po finálovém utkání stoupat nahoru českou vlajku, to je pocit k nezaplacení. Jinak obrovská gratulace Finsku, to hrálo nejhezčí hokej a zaslouženě slaví zlato. 

Roman Červenka ovládl produktivitu, a jako správný kapitán patřil k nejlepším hráčům týmu, byl k nezastavení, a dostal se i do all-star týmu celého turnaje. Snad to stačí k tomu, aby zavřel hubu těm věčným pochybovačům o jeho výkonnosti. David Pastrňák vstřelil 7 gólů, spolu se dvěma hráči z Kanady obsadil první místo mezi střelci, ale jelikož odehrál o tři zápasy méně, patří titul nejlepšího střelce jemu. Po příjezdu nakopl celý tým a nejdůležitější představení předvedl proti USA v zápase o bronz, kdy dal hattrick. 

Nechci tady jmenovitě hodnotit každého hráče, to by bylo na delší článek a nerad bych zapomněl byť na nejmenší detail. Na tomhle mistrovství to byl TÝM, který to nikdy nevzdal, oklepal se z drtivé semifinálové porážky, aby poté nevídaným způsobem zvrátil průběh zápasu na svou stranu. 

Ať si říká kdo chce co chce, je to parádní úspěch. Cesta k němu byla plná překážek, ale neni nic hezčího, než si po konci zápasu říci či zařvat prosté a jednoduché "JE TO TAM! a s rukou na srdci a hrdým výrazem ve tváři vyslechnout tu nejhezčí českou melodii. A užívat si to, hledět na spokojené hráče, jimž se na krku houpají medaile, smát se, ťuknout si skleničkami, s pocitem, že tohle byl turnaj, na který bude celé hokejové Česko vzpomínat. S pocitem, že tento bronzový úspěch může být odrazovým můstkem pro další ročníky a generace, hlavně po tom, kdy český hokej tápal a cesta k medaili byla deset let zapovězená. Nikdy jsem neztratil víru v to, že ten úspěch znovu přijde, že je někde napsaný ve hvězdách, že se sejde parta hráčů, která si perfektně sedne v kabině i na ledě, a třeba sehraje naprosto famózní poslední třetinu tak, že naprosto zesměšní soupeře. 

Jak jsem řekl na letišti před příletem hráčů české televizi. "Já jim tu Kanadu odpouštim, protože to, co předvedli s Amerikou, bylo naprosto geniální, a doufám, že za rok minimálně takový úspěch zopakujeme". Tuhle řeč nakonec vystřihli 😂, nechali tam jen pár slov, ale to nic nemění na tom, že za rok se prostě zase sejdeme, budeme fandit a přát úspěch našemu týmu. 

Ať žije český hokej! 


Žádné komentáře: