Nezobrazuje se tu spousta obrázků. Blog jsem v minulosti provozoval přes službu blog.cz, která skončila. Všechny články i s obrázky jsem přesunul sem na blogger, později ale fotky najednou zmizely. Postupem času se budu snažit vše opravit.

úterý, ledna 19, 2021

Zálohování fotek a videí - Čtyři způsoby

Je doba neustále se rozvíjejících či nastupujících služeb pro zálohu různých médií. Ať už to jsou fotografie, videa, dokumenty, a další soubory. Zálohování je cesta k jejich zachování. Může se porouchat telefon, počítač, přenosné harddisky, flashdisky a další zařízení. CD či DVD disky můžeme poškrábat a je po datech...

Postupnými zkušenostmi jsem se naučil hned čtyřem způsobům zálohy, ať už se jedná o fotky, videa, nebo různé další dokumenty, o které bych nerad přišel.

1. Fotky Google


Jedna z nejoblíbenějších aplikací. Lze zálohovat fotografie a videa různých formátů, vytvářet a upravovat alba, dodávat fotkám efekty, různě je upravovat. Uživatelské rozhraní je příjemné jak v telefonu, tak v počítači. Funkce automatického zálohování je dnes mým denním chlebem. Každá fotka se po vyfocení ihned zálohuje (pokud jste samozřejmě připojeni k wifi - lze i přes mobilní data) do vašeho Google úložiště. Lze nahrát i fotky z počítače, fotoparátu. Velikost úložiště, do kterého se započítávají i služby Google Disk či Gmail je momentálně do 15GB zdarma, dále nabízí tarify dle velikosti větších úložišť. 60 korun za 100GB či 80 korun za 200GB atd.. Fotografie či videa jsou uloženy ve vysoké kvalitě a nezapočítávají se do úložiště. Lze zálohovat i v kvalitě původní, pak se ovšem úložiště započítává.  Od června 2021 se ovšem budou započítávat i fotografie ve vysoké kvalitě. Nicméně si myslím, že tarif za 80 měsíčně, kdy máte k dispozici 200GB, je více než solidní a nepříliš drahá záležitost. 

2. Fotky Rajče


V ČR velmi oblíbená služba pro nahrávání fotografií, vytváření alb. Všechny fotky mám uchované i zde. Aby fotky nebyly viditelné pro veřejnost, je dobré si nastavit hesla k albům či využít možnost viditelnosti alb. Služba je zdarma, úložiště neomezené a nahrané fotografie velmi kvalitní.

3. Ulož.to


Největší česká cloudová služba pro sdílení či uchování souborů. Uživatelské prostředí nabízí spoustu funkcí, vytváření složek, podsložek, možnosti sdílení. Aby vaše soubory nikdo neviděl, stačí u nich nastavit "Jen pro mně". Fotky, videa, dokumenty. Úložiště je neomezené. 

4. Externí disk, flash disk




Dostávám se k poslednímu způsobu zálohy, a to prosté ukládání souborů na externí pevný disk či "flešku". Ano, mohou se porouchat, proto vyznávám i ostatní tři způsoby výše popsané :-). 









 

Žádné komentáře: